Home / Coaching para emprendedores / Resum de la 1ª Jornada de la Dona Emprenedora – Castell de Verdú

Resum de la 1ª Jornada de la Dona Emprenedora – Castell de Verdú

El passat 16 d’octubre, va tenir lloc la 1ª JORNADA DE LA DONA EMPRENEDORA al Castell de Verdú, una Jornada en commemoració del 15 d’octubre, dia internacional de la Dona Rural, i en la qual hem volgut donar un pas endavant proposant una Jornada on l’eix vertebrador fos la visibilitat de la dona emprenedora, tant la de les participants com la de les assistents.

Per ser una primera Jornada i una nova experiència, vàrem voler crear un ambient distès i de confiança, i amb aquesta confiança, generar la sinergia entre els ponents i el públic assistent, atorgant la veu a totes i cada una de les dones que volés intervenir per a resoldre dubtes i inquietuds, amb la intenció d’aconseguir construir entre tots més coneixement.

La jornada s’inicia en el castell de Verdú amb la salutació i benvinguda del Il·lm. Alcalde de Verdú, Josep Mas Carpí i de la Fundació Tekhnikós.

IMG-20151106-WA0004

L’obertura de la Jornada es va realitzar amb una ponència d’economia a càrrec de Ramón Morell, Llicenciat en Ciències Econòmiques, ex-professor de la UdL, i del Màster “Agents d’Igualtat d’Oportunitats per a les dones a l’àmbit rural” UdL, Centre Dolors Piera, amb la que ens va donar una clara i entenedora exposició de la situació en el marc econòmic actual,  com obtenir finançament alternatiu a les entitats bancaries, i quines tendències tant econòmiques com de recursos marcaran el nostre futur emprenedor, una visió realista i a la vegada estimulant, aportant-nos els punts clau, qualitats i habilitats que ha de tenir una emprenedora.

En Ramón Morell, amb una llarga experiència en el món docent, va aconseguir  establir de forma magistral, una connexió amb el públic assistent aportant un valor extraordinari de nous coneixements, consells i experiències compartides.

IMG-20151106-WA0006

En segon lloc la intervenció de l’actriu Rosa Galindo, Co-Fundadora i Directora de Eòlia (Escola Superior d’Art Dramàtic) i Fundadora del Projecte Miranda, amb una amplia experiència al capdavant com a emprenedora, ens va donar el seu testimoni directe i sincer d’experiències viscudes, creant un meravellós clima d’intimitat, on ambdós ponents van aconseguir construir una triangulació perfecte de connexió entre ells i les assistents. En aquell espai protegit vàrem experimentar la riquesa de poder compartir, i compartir el poder que genera la riquesa de pensaments i opinions.

L’aportació del IMG-20151106-WA0003testimoni real de les emprenedores d’èxit va tenir una gran rellevància. Dones vingudes de diferents àmbits com la restauració i turisme rural amb Rosa Terés, la moda i costura d’autor amb Alba Minguella, l’art de l’enologia i l’elaboració de vi amb Rosa Bisa, i per últim el món de la cooperativa amb Mercè Botella, explicaven com i de quina manera havien aconseguit ser on eren, les fases per on havien passat i la realitat del dia a dia, a més d’un consell donat des de cada una d’elles com a dones i com a emprenedores, molt valuós per a les assistents.

Vàrem voler fer palès el suport a la dona i la dona emprenedora, i ho vàrem fer amb l’aportació de l’Institut Català de les Dones, on amb la intervenció de la mà de Carme Castelló (Coordinadora Territorial de Lleida) vàrem poder conèixer el llarg recorregut d’evolució, canvis i millores obtingudes en igualtat, presència, visibilitat, benestar i apoderament de les dones, amb el treball i el suport atorgat des d’aquest estament, per a que aquestes desenvolupin i exerceixin amb  igualtat, el seu paper preponderant encaminat a l’expansió tant a nivell personal com professional.

Imatge intervenció JornadaEn Carles Domingo (Tècnic de Promoció Econòmica) ens va explicar detingudament, el suport als emprenedors que es duu a terme des de l’Ajuntament de Tàrrega, CEI Tàrrega i des del Consell Comarcal de L’Urgell,  exposant  les seves línies d’actuació, eines i activitats per a fer possible aquest suport tant en l’àmbit d’assessorament com formatiu.

Per últim vàrem tancar el matí amb la experiència de “fes-te visible” un elevator pitch de 3 minuts. Un repte en el que les emprenedores havien de saber presentar-se i vendre’s en aquest curt espai de temps, amb la intenció de poder donar un missatge clar i concís de qui és, què fa, i quin és el seu producte, per deixar un impacte en el seu interlocutor que sigui generador de noves oportunitats, tancant la Jornada amb un networking.

A la tarda, es va fer la cloenda de la Jornada amb la visita al CEI Tàrrega, on la Il·lma. Alcaldessa Rosa Maria Perelló ens va acollir i presentar les instal·lacions, per conèixer de prop, quina és la seva tasca d’acompanyament i com la desenvolupen. Vàrem tenir l’oportunitat de conèixer presencialment el testimoni directe d’un emprenedor de l’espai CEI, que ens va parlar del seu interessant projecte.

Comentari

Uns dels aspectes que es va voler reforçar va ser donar valor i reconeixement a les dones, i a la vegada la oportunitat que elles mateixes reconeguin el seu propi valor, com a dones i emprenedores, punt clau per reconstruir la desvalorització, a la que s’ha vist abocada al llarg dels anys, i amb ella la pèrdua de talent, les seves competències i habilitats, i el més important, la seva autoestima.

Posar l’atenció en ella mateixa com estructura on s’edifica el projecte emprenedor, es garantir-ne la seva perdurabilitat en el temps, és reforçar-la per a obtenir projectes amb solidesa.  Conèixer les eines, per tenir en tot moment cura d’ella mateixa com a dona i com a emprenedora, i un treball intern des de l’autoconeixement, l’autogestió emocional, i el desenvolupament d’habilitats, és doncs, el primer pas per garantir el seu propi benestar i equilibri.

Vàrem voler donar-li veu i participació, per a que fos ella mateixa l’eina de canvi que afavorís una major presència per ser escoltada, conèixer què pensa, què necessita, i què vol per al seu futur.  Per això creiem que necessita  fer-se present, crear les oportunitats per tenir un espai en la que ella “pugui ser i sentir la seva identitat”, i que siguin aquest moments i aquests espais, els que fomentin el seu apoderament, i les faci retornar a confiar en les seves pròpies capacitats per assolir els seus reptes professionals sense haver de sacrificar-se o pagar un peatge emocional per aconseguir-ho. D’aquesta manera es reforça l’actitud d’impulsar i fer visible el seu propi talent, a la vegada que aquesta acció obre el camí i encoratja altres dones a fer el mateix.

Creiem que la suma de les veus és la millor eina de motivació per canviar les coses. Nous enfocaments i perspectives que poden canviar la manera con percebem les coses, i si canvia la nostra percepció canvia la valoració de les situacions i la manera de com aquestes ens afecten, i per tant, canvia el nostre comportament vers elles.

El missatge de la Jornada va ser: “No esperis que les coses passin… fes que passin”, i realment és aquí on ens hem de posicionar, un canvi en nosaltres mateixes i en la nostra actitud,  pensant en l’accionar, en comptes de reaccionar esperant que es donin les circumstàncies idònies per a que passin, o esperar que els canvis ens vinguin de fora. El canvi som nosaltres amb la nostra actitud i comportament.

Percebem que quan es dona l’oportunitat, o es genera l’espai, la dona es motiva i la tendència natural és participar, però la sobrecàrrega, la manca de recursos, l’acumulació de tasques, i el seu alt grau de responsabilitat, pot ser una de les causes que la fa recular, i admetre en més ocasions de les que ens pensem, que estar-se’n, és gairebé la única opció que existeix, per tal de ser al capdavant dels seus deures i obligacions laborals dels seus negocis, en detriment d’aquest intercanvi de coneixements i opinions. L’enriquiment de compartir diferents punts de vista, afavoriria sens dubte, el despertar i reconeixement del les seves capacitats i aptituds,  valorar-se i fomentar la renovació i desenvolupament de la seva auto-imatge i auto-estima, doncs la suma d’aquest talent, repercutirà positivament en l’avenç per crear consciència pròpia i consciència social cap a la igualtat i l’apoderament per assolir el seu posicionament.

Creiem que per obtenir nous resultats, hem de crear noves oportunitats, nous espais, integrant diferents àmbits, sectors i col·lectius, innovant amb iniciatives que promoguin i estimulin la participació en pro de la seva visibilitat, cercant solucions que facilitin conciliar per assistir i beneficiar-se d’aquestes oportunitats.

És potser, el fet de poder compartir, i adonar-se’n que la majoria d’aspectes, problemes, inquietuds pròpies i personals, son les mateixes, i que compartir és minimitzar el focus del que ens manca, i a la vegada maximitzar els efectes positius de conèixer i fer conscient el valor del que tenim,  compartint  idees, eines i opinions que ens ajudin a obtenir resultats més efectius. És en definitiva, treballar en pro del nostre benestar personal, emocional i professional, aspectes clau per a la recuperació i expansió del nostre talent femení.

Des d’aquí volem reiterar el nostre agraiment a totes i tots els participants, organismes, entitats i empreses que amb la seva aportació l’han fet possible.

Maria José de Sanz Llerins

Top